16. 09. 2008

Zajímavá zpětná hlášení došlá v poslední době

Asi všichni víte, že náš spolek se co se ptáků týče specializuje hlavně na ledňáčky. Jen letos od dubna jsme jich okroužkovali 265, dalších asi 5-10 okroužkovaných jsme kontrolovali. Protože už projekt realizujeme několik let, čekali jsme s netrpělivostí na první zpětné hlášení na naše modré kroužkovance. Minulý týden nám přišla hned 2 - i když v podstatě smutná:

První hlášení se týká ledňáčka, který byl kroužkován jako mládě v hnízdě (spolu s 6 sourozenci) 6. července 2007 ve Vitouni na Přešticku - byl nalezen mrtev 5. března 2008 u obce Voltri v oblasti u Janova, v Itálii - 668 km vzdušnou čarou od místa kroužkování. Druhý ledňáček byl kroužkován letos 17. května v Žinkovech u Nepomuka jako mládě v hnízdě (spolu se 6 sourozenci) - 21. července 2008 byl nalezen mrtev po nárazu na sklo v Hellabrunu v Mnichově v Německu - 211 km vzdušnou čarou od místa kroužkování, 65 dní od data kroužkování (nutno podotknout, že jako mládě od doby kroužkování strávil ještě min. 10 dní v hnízdě). Hlášení jsou to sice smutná, ale cenná.

Zpět na přehled aktualit